Grup Farmadandal

Carn vermella i carn processada. Alerta de la Oms

Aquesta setmana la OMS  ha fet una publicació on classifica la carn vermella i la carn processada dins dels aliments possiblement cancerígens. D’entrada aquestes informacions ens alerten i creen dubtes entre la població: i ara que hem de fer, n’hem de deixar de menjar?, reduir el consum?

D’entrada cal explicar que NO estan dins de la mateixa classificació de productes cancerígens la CARN VERMELLA, que LES CARNS PROCESSADES.

La carn vermella la inclouen en el llistat 2A, d’evidència limitada i les carns processades en el grup 1, d’evidència suficient.

Cal interpretar bé aquests estudis, que en cap cas ens estan dient que es prohibeixi el consum de carn.

La carn, i especialment la carn vermella conté proteïnes d’alt valor biològic, minerals absorbibles, com és el ferro, però també magnesi i fòsfor. És una important font de vitamines del grup B, especialment la B12 (per cert, que es troba en pocs aliments més). Inconvenient, conté greixos com el colesterol i greixos saturats, que convé limitar en la dieta. L’altre inconvenient és que conté poca fibra i per tant no contribueix a regular el trànsit intestinal.

Per tant, deixar de menjar-ne no, en absolut. Freqüència del seu consum?, depèn de la població: joves, població sana 2o 3 cops a la setmana; gent gran, persones amb patologia coronària…,   pot ser suficient un cop per setmana.

Com hem de cuinar la carn vermella? La podem cuinar acompanyada de verdures per a augmentar el contingut de fibra del plat i utilitzar sistemes de cocció que no la recremin. És a dir alternar planxa, vapor, forn…i esporàdicament brasa (o barbacoa).

I de la carn processada?, la base és la mateixa que la carn (amb els seus avantatges i inconvenients), però s’hi afegeix que acostuma a estar elaborada amb parts de l’animal més greixoses i s’hi afegeixen additius: sal, pebre, conservants i productes derivats del fumats, aquests productes per a la conservació poden exercir efectes irritants locals, a nivell de colon, sobretot en dietes poc riques en fibra. És per això que la OMS recomana limitar (no prohibir), el seu consum.

Cal tenir en compte que aquests estudis inclouen població anglosaxona on el consum de carn processada (per exemple: bacon i salsitxes per esmorzar) , és més habitual que en la zona mediterrània.

Per tant, seguir una dieta equilibrada, rica en verdures, llegums, i variada, on la freqüència de consum de carn vermella estigui entre 1 o 2 cops per setmana i la de curats, fumats i embotits de forma esporàdica ens pot deixar ben tranquils.

0013632560