Grup Farmadandal

Complements naturals per la Hipercolesterolèmia

Després dels excessos dels àpats nadalencs cal que fem una revisió de la nostra dieta per tal de disminuir els productes rics en greixos, especialment, els que són rics en colesterol. En aquests moments, al mercat hi ha un nombre elevat de productes que poden ajudar a regular els nostres nivells de colesterol i triglicèrids.

Els més coneguts i utilitzats són:

Fitoesterols: estan presents en els preparats lactis (mantegues, iogurts,…) però tenen una concentració baixa i moltes vegades insuficient per a aconseguir resultats satisfactoris. Els fitoesterols són esterols d’origen vegetal que funcionen limitant que les micel·les del tracte gastrointestinal absorbeixin el colesterol, de forma que en disminueixen els nivells. Estan presents en productes com l’oli de moresc i el de soja. Hem de recordar que per precaució els fitoesterols estan contraindicats en totes aquelles dones que han patit un tumor de caràcter estrógeno-depenent com ara les afectades de càncer de mama.

Omega 3: estan presents en els peixos blaus com la sardina, el salmó, i també en alguns vegetals com ara les nous, l’enciam, la chia, … Els peixos blaus són més greixosos que els blancs però són de tipus poliinsaturats de cadena llarga que li aporten les propietats beneficioses, com ara:

  • Reduir el colesterol i els triglicèrids
  • Disminueix el risc de despreniment de placa d’ateroma.
  • Disminueix els valors de la tensió arterial.
  • Fluïdifica el torrent sanguini, el que millora la circulació i el reg, especialment el perifèric. Mans, peus i especialment el reg al Cervell.
  • Augmenta la transmissió nerviosa a nivell cardíac.
  • Posseeix propietats antiinflamatòries, ideals malalties com el Crhon o la artritis.
  • Promou la producció d’hormones, del funcionament correcte del sistema immunològic i de la formació de la retina. Hem de ser especialment curosos en la presa d’Omega 3 en persones que prenguin anticoagulants, medicaments per la tensió, tinguin problemes hepàtics, de tiroides o de pàncrees, especialment els diabètics.

Llevat d’arròs vermell: és un dels darrers productes que s’han posat de moda per tractar el colesterol però tenen l’inconvenient que tenen efectes secundaris semblants a les estatines de sinterització química. Aquestes estatines inhibeixen la síntesi hepàtica del colesterol, reduint així la seva concentració. Aquest producte es produeix a través de la fermentació de l’arròs vermell i generalment es pren en forma de càpsula o comprimit. En cas de prendre el llevat d’arròs seria necessari complementar amb Q10 i vitamina D ja que en redueix l’absorció.

S’ha de ser especialment curós en persones amb problemes hepàtics, renals o de tiroides.

Amb una hora d’exercici al dia (p.e. caminar), una dieta equilibrada i una bona complementació és fàcil controlar els nivells lleugerament elevats de colesterol.

Recordeu que en cap cas els complements alimenticis són substitutius d’una dieta equilibrada i que en cas de dubte heu de consultar al vostre metge o farmacèutic.

 

herbal-supplements