Grup Farmadandal

La Higiene Dental

Una bona salut general comença per una bona salut dental, per això el primer pas és tenir una higiene dental diària adequada i específica quan cal. És important, per tant, saber quin és el tractament, pasta de dents i col·lutori més adequat per a cada persona i situació bucal.

Les persones que tenen una boca sana, han de tenir una bona higiene que eviti l’aparició de càries, , la utilització de pastes de dents amb fluor ajuden a mineralitzar l’esmalt, reforçant-lo i eviten que les bactèries perforin la dent, és a dir que es faci una càries.

La gingivitis es produeix quan hi ha una inflamació gingival sense pèrdua del teixit que envolta la dent. Les pastes de dents, quan existeix aquesta patologia han de contenir, a més de fluor un antisèptic potent, com, per exemple, el triclosan i complementar-ho amb el col·lutori, que fa la feina d’arribar a tot el voltant de les dents. Quan el teixit que envolta la dent queda malmès, parlem de periodontitis (o piorrea), en aquests casos cal utilitzar pastes de dents i col·lutoris amb clorhexidina, durant màxim 15 dies, per evitar que les dents quedin tacades. També es recomana aquest tractament quan s’està fent algun tipus de intervenció quirúrgica.

També és freqüent tenir sensibilitat dental, quan es mengen aliments freds o calents. En aquests casos haurem d’utilitzar una pasta de dents i un col·lutori que ens reforci l’esmalt, com el fluor, si molesta molt es pot utilitzar un gel protector. A més cal evitar raspallar les dents amb raspalls massa durs.

En els casos en que el problema és el mal alè i o la sequedat bucal tenim pastes i col·lutoris que incorporen productes per mantenir més fresca i hidratada la boca. Sovint pot passar per l’ús de determinats medicaments, després de sessions de quimioteràpia, tabac…

Si hi ha una situació dental que requereixi especial atenció, és quan es dur una ortodòncia. La neteja ha de ser seguida i cada cop després de menjar, amb el raspall adequat i utilitzant el col·lutori que arribarà millor per a tots els racons.

Finalment, comentar que és molt important començar a tenir una bona higiene dental des de ben petits.  A partir dels  2 anys ja es poden netejar les dents amb pasta, que estarà amb uns nivells de fluor de 500 ppm, cap als 4 anys  1000ppm, als 6 anys entre 1000 ppm i 1450 ppm i a partir dels 12 anys ja poden utilitzar una pasta d’adults normal, segons EAPD (Academia Europea d’Odontologia Pediàtrica)