Grup Farmadandal

Les defenses….

Tenim “les nostres defenses” a punt per al nou curs?. Sovint sentim o ens fem aquesta pregunta, sobretot si ens refredem freqüentment, ens sentim cansats, o ens surt alguna lesió a la pell repetitiva. Això fa que ens preguntem què són les defenses del cos i que podem fer per a tenir-les a punt. Tot i que podem centrar aquestes defenses en unes cèl·lules concretes de la sang, de l’organisme, com els leucòcits o glòbuls blancs, és més adequat parlar d’una preparació general del nostre cos, mantenir una dieta sana, descansar adequadament i estar ben hidratat és fonamental.

La dieta ha de ser rica en minerals i vitamines, que són els nutrients que saben regular millor les funcions de l’organisme. Els fruits secs i les fruites i hortalisses del temps ens aporten aquests nutrients amb la qualitat adequada, pastanagues, tomàquets, albergínies, pebrots i desprès carabasses i taronges, nous, avellanes i ametlles. És important assegurar la presència dels minerals i vitamines sobretot quan s’està fent una dieta per perdre pes.

El descans és un altre factor clau a l’hora de mantenir el nostre cos “en guàrdia”, hem de procurar dormir les hores que necessitem per poder-nos aixecar amb la sensació d’haver descansat adequadament. Ens podem ajudar amb tècniques de relaxació i respiració profunda. L’exercici físic també ens ajuda a millorar el descans, al menys 30 minuts diaris, ja contribueix a activar l’organisme.

Mantenir el cos ben hidratat farà que els nutrients que ingerim, els minerals i vitamines, es distribueixin bé per a tot el cos i ajudin a transportar i excretar les toxines amb més facilitat, és recomanable beure de 10 a 12 gots d’aigua al dia.

El nostre cos ha d’estar preparat per adaptar-se als canvis estacionals, baixades de temperatura, disminució de les hores de sol, etc.

Aquesta preparació de les “defenses” és particularment important als estudiants que tindran nous horaris i fins i tot hagin d’anar a estudiar fora de casa, ajudem-los a mantenir una bona alimentació i un bon descans.