Grup Farmadandal

Olis essencials, essències i altres preguntes… sí, hem de regalar olis per NADAL

 

Un dels dubtes amb els quals ens trobem més sovint és que els nostres clients ens pregunten quina diferència hi ha entre un oli essencial i una essència.
La primera confusió ve perquè s’utilitzen malament aquests termes… L’oli essencial és el producte de destil·lació amb aigua a baixa pressió de diferents parts de la planta medicinal (fulles, tronc, arrel,…) i l’essència és per pressió o raspallat de l’escorça exclusivament dels cítrics. També hi ha una altra part que són els hidrolats, que és l’aigua que s’ha fet servir en el procés de destil·lació i que també són mol·lècules aromàtiques.

Moltes vegades trobem a botigues de decoració potets amb “essències” ja siguin florals, cítriques, de fustes,… Aquestes essències són d’origen artificial, normalment dins de destil·lats del petroli perquè fixin més l’olor. Aquestes “essències” no serveixen per fer tractaments amb aromateràpia ( via tòpica, inhalada i molt menys oral).

Nosaltres treballem amb olis essencials naturals que a més, estan quimiotipats, és a dir, que segons l’espècie, hora de recol·lecció, procedència,… donen unes característiques o altres a nivell terapèutic.

Si heu de fer servir un oli essencial que siguin de qualitat, ja que els olis essencials actuen a nivell de torrent sanguini (es dispersen a través de la sang) i a més actuen també en el sistema límbic que és el productor de les hormones, a part de fer efecte local en els tractaments tòpics.

Així que ja posats, jo us recomano per començar 3 olis essencials:

– Mandarina, bergamota o taronja dolça: (en aquest cas essència) sedant, relaxant, ajuda a fer la digestió, serveix per fer-la servir a la cuina,… un oli molt útil.
– Timó qt thuyanol: és un oli que té propietats antivirals. Antibacterianes, antifúngiques però a més descongestiona i repara les festes, després dels àpats copiosos una gota en una mica de sucre morè, mel , oli o una molleta de pa.
– Ravintsara: és un oli estimulant del sistema immune, antibacterià, expectorant i neurotònic, ideal per les cases amb petits, per tot el que són infeccions de vies altes respiratòries (otitis, sinusitis,..) aplicada una goteta en un oli vegetal i fent una petita frega a la zona afectada (ull!! Els vapors de l’oli poden irritar els ulls, aneu amb compte!!)

Per difondre a casa, aquests dies, els clàssics: gingebre amb un toc de canyella, abet, pi, timó, llimona,…

Només cal posar-hi imaginació!!! I si teniu algun dubte ens passeu a visitar!!!

Que tingueu unes bones festes des de l’equip de Salut Diària.

 

 

lilien   la foto (2)          PRANAROM-JENGIBRE-RIZOMA-aceite-esencial-BIO-5ml