Grup Farmadandal

Pell Atòpica i el Fred

 

Quan arriba el fred hi ha diferents “problemes” de la pell que s’accentuen i n’hem de tenir especial cura. Un d’ells és el de la pell atòpica.

És una de les consultes més freqüents a la farmàcia, que, molts cops va acompanyada per un cert grau d’angoixa per part dels pares quan ho pateixen els nens, per la munió de consells, molts d’ells ben intencionats, sobre la dieta, cremes…

Anem a veure que li passa a una pell atòpica i així entendrem millor com l’hem de tractar.

La pell és una barrera que protegeix dels agents externs. Aquesta barrera, en la pell atòpica està alterada, hi ha una disminució de proteïnes estructurals, fil·lagrina, i una disminució de la síntesi d’àcids grassos, omega 3 i 6, a l’hora que augmenta la pèrdua insensible d’aigua. Tot plegat fa que aquesta barrera es torni més permeable als agents externs com poden ser els canvis de temperatura, colonització bacteriana, etc. L’alteració d’aquesta barrera pot afavorir el desenvolupament d’altres problemes d’al·lèrgia, com l’asma, la rinitis i èczemes de contacte, que el professor T. Bleber descriu com la Marxa Atòpica.

La dermatitis atòpica és una malaltia crònica causada per aquesta alteració de la barrera cutània, per tant, haurem de tractar els símptomes que acostumen a ser picor, descamació, envermelliment, però també haurem de parar molta atenció als agents desencadenants: temperatures extremes, ambient sec, utilització de productes d’higiene agressius…

La dermatitis atòpica pot tenir una predisposició genètica, és a dir, té un cert component genètic, pares amb problemes d’al·lèrgia, o intoleràncies, per exemple.

Una higiene diària adequada ens pot evitar alguns brots. S’aconsella una dutxa curta a temperatura no superior de 35ºC, sense utilitzar esponges, ni guants, sense fregar i amb un producte suau, sense perfum ni sabó, al cap de tres minuts aproximadament s’ha d’aplicar una crema que sigui hidratant i nutrient i d’alta tolerància. La roba que s’utilitzi en contacte amb la pell és preferible que sigui de cotó i que es renti amb poc sabó i ben esbandida.

Hi ha cops en que el brot necessita un tractament farmacològic com pot ser l’ús d’un corticoide o d’un antibiòtic, que ens prescriurà el metge. En qualsevol cas, haurem de seguir amb les mateixes pautes higièniques.

Es pot començar a fer prevenció sempre que es detecti, en les primers mesos, que  el nadó té una pell sensible, seca en la zona de la cara i  de contacte amb la roba i els llençols. És quan s’ha de començar a utilitzar un gel dermatològic sense sabó, sense alcohol, sense colorants i amb una fórmula hipoal·lergènica, junt amb la utilització diària de crema hidratant i reestructurant de la barrera epidèrmica de la pell.

El fred, sobretot quan és sec, pot ser doncs, un desencadenant dels brots de dermatitis atòpica. Estiguem alerta i a fer prevenció.

 mh_capd_fig18-2.tif

  

I com sempre restem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o comentari. Us aconsellem que abans de venir a fer la consulta feu alguna foto quan veieu el brot, així us podrem aconsellar millor.

 

Pots consultar alguns dels productes que tenim a la farmàcia per pell atòpica a la web de Bioderma:

http://www.bioderma.com/es/nc/los-productos/novedades/product/action/938.html