Grup Farmadandal

Vacunes pel virus papil·loma humà i rotuvirus, són realment útils?

 

Vacunes pels nens, vacunes per adults…, realment són tan útils les vacunes?, hi ha certa controvèrsia al respecte, però el que és inqüestionable és que la introducció sistemàtica de les vacunes ha disminuït dràsticament les morts per a les malalties que s’han dissenyat. Reclamem, això sí, que s’obtinguin els recursos necessaris per al disseny de vacunes per a malalties que continuen causant moltes morts, malària, ebola…El principal problema és que els virus canvien i molts cops la vacuna s’ha de dissenyar per un “grup” de virus.

L’evolució de la història de la medicina passa per a augmentar els coneixements per a poder curar les malalties conjuntament amb el desenvolupament de mesures higièniques i preventives per a evitar-les. El coneixement dels mecanismes de contagi ha evitat més morts, en les malalties infeccioses, que els tractaments per a malalties ja instaurades.

Inicialment les vacunes s’obtenien de persones malaltes (actualment ho hem vist amb el virus de l’Ebola). Podem trobar vacunes vives, amb el virus atenuat, és a dir amb baixa capacitat infectiva, però també vacunes desenvolupades sense genoma, amb nul·la capacitat infectiva.

En qualsevol cas l’efecte secundari que pot produir la vacuna serà menor que patir la malaltia. No podem parlar d’efectivitats del 100%, però sí que des del punt de vista epidemiològic ( tenint en compte, les estadístiques per a la població), podem dir que disminueixen notablement l’aparició i propagació de la malaltia.

Avui, us voldria parlar de dues vacunes, relativament noves, la vacuna per al Virus del Papil·loma Humà i la vacuna per al Rotavirus.

El Virus del Papil·loma Humà (VPH), és un virus que es transmet via sexual i la seva infecció pot provocar càncer d’úter, que, actualment, és la segona causa de càncer entre dones de 20 a 30 anys. Aquest càncer no s’hereta, s’adquireix, per tant, la seva prevenció serà la millor manera d’evitar-lo. En el calendari d’aquest any de vacunacions sistemàtiques de Catalunya, ja s’inclou, per a nenes entre 11-12 anys. És important, també,  que es vacunin totes les dones fins a 26 anys, independentment de la seva activitat sexual i es fa una valoració individualitzada a partir d’aquesta edat. La incidència de càncer d’úter entre les dones vacunades baixa molt considerablement!

L’altre vacuna és la del Rotavirus, un virus que causa gastroenteritis, diarrea i vòmits, quan afecta a nens des de molt petits (de menys de 5 mesos) provoca ingressos hospitalaris.  L’eficàcia de la vacuna és superior al 90%, i en els països que s’implementa de manera sistemàtica, dins del calendari de vacunacions, hi ha una reducció important de la incidència d’aquesta afecció vírica. És una vacuna oral, que es dona en 2 o 3 dosis. De moment, en el nostre país, no està dins del calendari de vacunacions sistemàtiques públiques, sí que, a nivell privat, es recomana.

A part del benefici individual d’aquestes vacunes, que és evitar que l’individu vacunat pateixi la malaltia hi ha un benefici col·lectiu important. A l’haver més persones immunitzades, baixa el risc de malaltia de la població.

Com sempre restem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o comentari. En els següents links podeu trobar informació més específica sobre aquestes vacunes: www.vacunesaep.org  i

www.canalsalut.gencat

vacuna_papilar     Fotolia_49474543_vacuna