Grup Farmadandal

Venen Festes!! Com fer una dieta saludable

 

Venen les festes de Nadal, són dies que ens fa il·lusió trobar-nos amb la família, amb els amics i sabem que comencem fent “cagar el tió” i acabem amb el tortell de Reis, i entremig uns grans àpats de festa, que de ben segur, a qui li toca preparar s’haurà esmerçat en què siguin esplèndids.

Amb la reflexió d’avui no pretenc aigualir la festa, ni molt menys, més aviat intentar que la nostra salut també en gaudeixi, per això, és important el que mengem aquests dies i l’activitat que fem.

Sempre que parlem de dieta saludable parlem de varietat d’aliments, és a dir, que en un mateix àpat hi hagi representació dels grups d’aliments més importants: verdures i hortalisses, aliments proteics, cereals, la fruita.

Quan planifiquem els àpats no ens oblidem de cap d’ells, posaré alguns exemples de plats habituals de festa:

–         si fem l’escudella i la carn d’olla, posem-hi també els cigrons i verdures del caldo. De postres, abans dels torrons, una mica de fruita, si volem fer-ho més “especial”, en macedònia, en “brotxetes”.

–         Si fem els canelons de carn, i no ens atrevim a fer-los de segon plat (que seria nutricionalment correcte), podem fer un segon plat més lleuger (peix), acompanyat de verdures o alguna crema amb base de verdures, els bolets també hi van bé.

–         Si fem els galets de Nadal, amb mandonguilles, podem acompanyar el segon plat amb alguna fruita feta al forn, bolets…i no fa mai nosa una amanida.

També cal tenir molt en compte el tipus de cocció i l’extracció de greixos, intentarem desgreixar bé tots els plats. El caldo, els rostits, es poden deixar reposar i un cop es solidifica el greix, es treu la part que queda dalt. Aquest greix és el més perjudicial per la salut, el que anomenem “greix saturat” i que produeix la formació de dipòsits en les parets de les artèries que impedeixen la circulació correcte de la sang.

Tant important com els àpats principals són la resta d’aliments que es mengen durant el dia. Cal seguir fent un esmorzar correcte amb algun làctic, cereal (pa o cereals), millor que siguin integrals i amb alguna fruita, així aportarem la fibra suficient per a què ens ajudin a captar i eliminar els excessos de greixos.

No oblidem el sopar, i com probablement haurem menjat suficients greixos i proteïnes en l’àpat de festa, podem fer un sopar lleuger a base de fruita, iogurt desnatat.

Amb els dolços, torrons, pastissos, xocolata.., intentem ser moderats. Millor poc i de qualitat. Els dolços industrials i de baixa qualitat porten greixos modificats no gens saludables.

Finalment, també cal consumir amb moderació les begudes alcohòliques i els refrescos. Ens aporten calories i cap nutrient, és a dir, “calories buides”.

Aquests excessos alimentaris els podem compensar fent una mica més de dieta (desintoxicant) els dies no festius amb força fruita i verdura, peix i carn blanca (pollastre, conill), sense greix , pa i pasta integrals i amb sucs a base de fruites senceres (triturant, no exprimint) o sucs de verdures crues (api, llimona, espinacs tendres..) i infusions de fonoll (facilita les digestions), menta, maria lluïsa, camamilla.

Com deia al començament no oblidem l’activitat, si pot ser, fer una mica d’exercici extra a l’habitual, caminades, bicicleta.

Evidentment aquestes recomanacions són generals per a persones adultes i sanes.

Ja sabeu que ens podeu fer els comentaris que creieu convenients a través del web, així com si voleu alguna consulta més concreta i personal a través dels mails i telèfons de contacte i als nostres punts de venta.

 

Christmas tree made from measure tape